Op het moment dat Michael, onze Executive Director, ons het nieuws vertelt, zit ik in Nederland. Elsa de Admin Officer is zwanger. Onbewust zit ik op een blij mailtje van haar te wachten waarin ze mij dit heugelijke nieuws zelf vertelt. Er gebeurt van alles, behalve dat.

Ik kom een paar weken later aan in ons kantoor in Kenia. Ik ben nieuwsgierig of ze naar mij toekomt om het te vertellen. Uiteraard moeten we ook nog wat praktische zaken bespreken over de tijdelijke vervanging. Radio stilte…Natuurlijk kan ik er niet om heen, want haar buik is zichtbaar gegroeid.
Ik ga even een praatje met haar maken, haar feliciteren en kan het toch niet nalaten om haar de vraag te stellen: ‘Moet’ je mij niet iets vertellen? Haar antwoord: waarom dan? Het is toch zichtbaar, dan hoef ik het toch niet meer tegen je te zeggen?!Vloek
Ik ben ronduit verbaasd door deze reactie. Het is in Nederland zo gebruikelijk om de werkgever te informeren. Daarnaast, gezien de persoonlijke band die ik met mijn mensen heb, is het toch ook leuk om te vertellen? Nou, in Kenia niet. Het komt ter sprake als het duidelijk zichtbaar is. Het nieuws aan iedereen vertellen, daar rust een vloek op en daarmee is het kindje niet gezegend. Alleen vrouwen op leeftijd, die er jaren mee bezig zijn geweest, vertellen het vol enthousiasme.Er zijn ook andere dingen die meespelen, zoals het wel/niet hebben van een vaste relatie. Of zwangerschap door seksueel misbruik, wat helaas veel voorkomt. Zeker op het platteland. En als je niet zwanger kunt worden, tel je als vrouw niet mee. Dat wij in het Westen bewuste keuzes maken en aan familieplanning doen is in grote delen van Sub Sahara Afrika (nog) onvoorstelbaar.
Het is weer een interessante ervaring en intrigerend hoe verschillend de culturen zijn. Ondernemen in het buitenland vraagt om inleven in de cultuur en niet denken dat je het allemaal weet na een paar jaar. Trek geen voorbarige conclusies maar blijf vragen!

Deze blog maakt onderdeel uit van een reeks op Grensverleggers

Pin It on Pinterest

Shares