Onlangs had ik de eer om op uitnodiging te komen spreken in Washington DC, over I-Care. Onze successen, uitdagingen en alle lessons learned passeerden de revue. Een kans die ik met beide handen aanpakte. Aangezien ik nog nooit in Washington DC ben geweest, plakte ik er een extra dag aan vast. Die dag werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt.

 

Op mijn laatste dag liep ik uren door de stad. Met name ‘the National Mall’ triggerde mij. Al die immense en indrukwekkende beelden en monumenten. Neergezet om de strijd en de oorlogen die hebben plaatsgevonden niet te vergeten. Martin Luther King Jr. groots uitgehouwen uit een steen, peinzend kijkend over het water. Een echo, zijn woorden: “I have a dream …” die een onuitwisbare indruk hebben nagelaten op velen.
Bij de monumenten zijn ook quotes gebeiteld in het cement of marmer. Stof tot nadenken. Een herinnering. Een oproep. Een opdracht; “laat dit nooit meer gebeuren”. Triest dat er in de geschiedenis zoveel heeft plaatsgevonden en dat we er als mens zo weinig van hebben geleerd. Kijk maar om je heen, de wereld staat in brand.Lege woorden?
Via Social Media zie ik het veelvuldig voorbij komen, en ook ik doe er aan mee, inspirerende quotes. Maar wat doen we er daadwerkelijk mee? Of zijn het alleen maar woorden, een momentopname? Kijk naar het bedrijfsleven, de banken, woningcorporaties, regeringen. Er is een visie, missie en er zijn waarden geformuleerd. Alleen hoe vertaalt dit zich in gedrag van de leiding, het management en uiteindelijk de medewerkers? Wat doen we op het moment dat het er op aan komt?

Zelf heb ik het helaas net meegemaakt binnen mijn team. I-Care staat voor the Opportunity of Confidence. Vol verve dragen wij deze boodschap uit en hebben daarmee tienduizenden vrouwen en meisjes bereikt. Het is teleurstellend om te constateren dat, zodra er echt appèl wordt gemaakt op een aantal mensen in het team, de burning desire en de wilskracht ontbreekt om het toe te passen in hun functie als rolmodel. Zodra het over anderen gaat, zijn we geneigd om predikers en de beste adviseurs te worden. Zodra het onszelf aangaat, vinden we excuses om het niet te doen of gelden er klaarblijkelijk andere waarden en normen.

“Zodra het onszelf aangaat, vinden we excuses om het niet te doen.”
Spiegel
Tijd om eens na te denken en kritisch in de spiegel te kijken. Want ook ik betrap mijzelf er op dat het zo makkelijk is om erover te praten, maar het daadwerkelijk omzetten in doen is een ander verhaal. Zo vaak vind ik een ‘rechtvaardiging’ waarom ik het (nog) niet heb gedaan. Het is tijd om mijn eigen woorden om te zetten in daden en verantwoordelijkheid te nemen.
Na maanden uitstel heb ik de koe bij de horens gepakt en ‘dat ene’ telefoontje gepleegd. En weet je, dat heeft me heel veel ruimte gegeven. Om maar in stijl af te sluiten nog een toepasselijke quote:
“The ultimate measure of a (wo)men is not where (s)he stands in moments of comfort and convenience, but where (s)he stands of times of challenge and controversy.”
Deze blog maakt onderdeel uit van een reeks op grensverleggers

Pin It on Pinterest

Shares