Yeah vakantietijd. Wat een heerlijk vooruitzicht. Voeten in het zand, relaxen, niets doen, bijkomen en alles en iedereen voor een tijdje achter je laten, toch?! En is dat echt zo? 
Je gaat tot in de late uurtjes door om alles af te krijgen voordat je weg gaat. Nog snel even iedereen gedag zeggen. Koffers pakken. De laatste inkopen doen. De buren vragen of ze de planten water willen geven. Vraag niet hoe, maar het is je uiteindelijk allemaal gelukt. Het is tijd om te vertrekken. Uitgeput, geïrriteerd, gestresst, en ook hoopvol ga je op reis.    

Dit zijn de verhalen die ik momenteel om me heen hoor.
Aan de ene kant het aangename perspectief van het niets doen, maar aan de andere kant is er ook die keerzijde. De vermoeidheid die als een bom inslaat. Waarbij je de eerste week nodig hebt om te ontladen en te ont-stressen. De tweede week er is om te herstellen en in week drie kom je pas toe aan jezelf en laad je weer op. Een bekend ritueel, want het is niet de eerste keer dat dit je overkomt. Wederom spreek je  jezelf serieus toe:

“En vanaf nu ga ik het écht anders doen. Op deze manier wil ik het niet meer.”

En zo geschiedde. Bij thuiskomst is je tempo de eerste week gematigder en laat jij je niet gek maken door de maalstroom van het leven. Maar voordat je er erg in hebt, word je weer meegesleurd in alles wat er moet gebeuren en ben je terug bij af. Herkenbaar?

*De verwachting van de vakantie kan me nu niet bekoren. Ik word teveel in beslag genomen door de onrust vanbinnen. Gedachten schieten heen en weer. Even ontwaak ik uit mijn gepeins, want ik ben gearriveerd en moet parkeren. 

Dit was in ieder geval mijn patroon.
Een onrust in mij stuwde me voort om harder te werken en uptempo te leven. Veel jaren zijn zo aan me voorbij gegaan. De vakanties waren fijn, alleen moest ik dan ook bijkomen van die continue ratrace waarin ik leefde. Mijn leven was een uitputtingsslag, waarin ik niet de tijd nam om te vertragen. Ik stond altijd ‘aan’ en bleef rennen om aan alle verwachtingen te voldoen, maar ook om mijn eigen onrust te overschreeuwen. Ik was bang. Bang om afgewezen te worden. Bang om de controle te verliezen, waardoor ik mijn gevoel uitzette. Dat was veilig en bood me op een bepaalde manier zekerheid.  Dat hield ik mezelf halsstarrig voor, terwijl ik me diep vanbinnen leeg en onzeker voelde. Het leek alsof ik iets miste. Ik heb het een lange tijd volgehouden, totdat mijn huwelijk en mijn ogenschijnlijke succesvolle leven hevig begon te wankelen en ik me afvroeg: “Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Waar verlang ík nou naar?”
Ik was moe gestreden en dit was het moment waarop ik mezelf de volgende vraag stelde: “Wil ik zo doorgaan of heb ik het lef om een andere weg in te slaan?” Hortend en stotend ben ik naar mijn gevoel gaan luisteren om te ontdekken wat ik wilde.   

Hoe zit dat bij jou? Waarom doe jij wat jij nu doet? Durf je het aan om dit eens te onderzoeken?
Je kunt nu een eerste aanzet maken en misschien is deze vakantieperiode een goed moment.
Je hoeft hiervoor helemaal niet op een matje te zitten of een meditatiepose aan te nemen. Het kan heel simpel.
>>  Stel, je staat deze vakantie langs de waterkant. Je haalt diep adem, ruikt de zilte lucht van de zee, hoort de golven en het geroezemoes op de achtergrond en voelt de warme zon op je huid. Je haalt nog eens diep adem. Ga dan eens met je aandacht naar je lijf. Wat voel je? Benoem alleen maar wat je voelt. Waar verlang je naar? Benoem alleen maar waar je naar verlangt. Het hoe is op dat moment niet belangrijk. Het enige dat telt is dat jij even aandacht geeft aan jezelf, jouw gevoel en het moment. 

Ik ben benieuwd wat dit je oplevert. Geniet ervan!

*Dit stukje is uit ‘Op hoge hakken in Afrika’ waarin lente is vervangen door vakantie. 

Ik help succesvolle en ondernemende vrouwen om te ontdekken wat hen blokkeert, zodat zij weer de Leading Lady van hun leven te worden, hun power gaan claimen, krachtige keuzes gaan maken en unstoppable worden. 

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Pin It on Pinterest

Shares