Het einde is nog niet in zicht. We hebben allemaal op onze eigen manier te dealen met de uitdagingen. Misschien denk je als leider, manager, ondernemer of hoofd van het gezin dat je altijd sterk moet zijn en pasklare antwoorden voorhanden moet hebben. Die zijn er niet, het is voor ons allemaal zoeken.

Als ondernemer in Kenia heb ik een belangrijke en pijnlijke leerschool gehad.

Ik kan me de dag als gisteren nog herinneren. Daar stond ik dan op het dak in Kisumu in West Kenia. Gejankt heb ik. Tranen me tuiten. Mijn levenswerk, mijn passie, mijn onderneming I-Care moest ik sluiten. Aan mij de ondankbare taak om mijn team de wacht aan te zeggen. Mijn Managing Director liet het afweten. Hij was niet zo van het slechte nieuws vertellen.  Het team keek me verwachtingsvol aan en dacht dat ik nog met een oplossing zou komen, zoals ik al eerder had gedaan. Deze keer echt niet. Het was alsof mijn hart eruit werd gerukt. Daar stond ik dan. We hadden al zoveel met elkaar meegemaakt, maar het kon niet anders. De stekker moest eruit.

Het was een eenzame reis en het heeft me maanden gekost om mijn wonden te likken. Om mezelf weer bij elkaar te rapen en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en te zien. Ik schaamde me en een tsunami van emoties heeft een lange tijd door me heen geraasd.

De pijn, teleurstelling, onmacht, het isolement en de boosheid van zoveel mensen kan ik me  voorstellen. Ook de zoektocht van vele managers en ondernemers die zich afvragen hoe te dealen met deze situatie. Zoekende naar verbinding met hun team en zelf ook de nodige vraagtekens hebben en kampen met onzekerheden. Ondernemers bij wie het water aan de lippen staat. Mensen die moe zijn van het continue turen naar het beeldscherm.

Ja, het vraagt veel van ons. Ik vraag mezelf dan ook regelmatig af:

How do I show up en wat is er nu nodig om hier doorheen te laveren?!

Wat heb ik heb geleerd door mijn avontuur in Kenia is het volgende:

  1. Blijf niet in je eentje aanmodderen. Op welke positie je ook zit, zoek een klankbord. Mensen bij wie jij je vertrouwd en veilig voelt. Een expert, mentor of coach. Het lucht op. Door dingen hardop uit te spreken en te benoemen creëer je helderheid in je hoofd. Door gespiegeld te worden, ontdek je ook waar je eigen blinde vlek zit. Door hulp te vragen, kan iemand met je meedenken en kun je inzichten krijgen waar je niet eerder aan hebt gedacht.
  2. Neem tijd om achterover te zitten om naar het groter perspectief te kijken. De details van nu blijken over een paar weken of maanden onbelangrijk te zijn. We kunnen zo verstrikt raken in onze eigen bullshit bingo of dat wat er om ons heen gebeurd.
  3. Benoem je gevoelens en emoties. Loop er niet voor weg, dat komt op een ander moment als een boemerang bij je terug. Geef anderen niet de schuld, maar neem verantwoordelijkheid. Herken, erken, neem een besluit en kom in beweging.
  4. Blijf kijken naar wat er wél kan, hoe k**** en uitzichtloos dingen soms ook lijken.

Ik ben destijds zo eigenwijs geweest om (te) veel in mijn eentje te doen. Daar heb ik een prijs voor betaald zowel financieel, fysiek als emotioneel.  Ik gun jou een ander pad. Er zijn geen pasklare antwoorden, maar als je niet meer hoeft te vechten to keep up appereances, dan kun je je energie gebruiken om te kijken naar nieuw perspectief.

Ik kan en wil er voor jou zijn als uitlaatklep, gids, om een stukje met je mee te lopen, te luisteren en mee te denken. Volgende week heb ik nog een aantal plekjes vrij in mijn agenda. Je kunt dan een call met mij in te boeken van een half uur. Ik kom snel tot de kern en beloof je, ik ben er voor jou!

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Wil je dat? Je kunt hier boeken

Pin It on Pinterest

Shares