We leven in een moeten maatschappij en van polarisatie. Er moeten meer vrouwen aan de top. Er moet een quota komen. Er moet multi culturele diversiteit op de werkvloer komen. Vrouwen moeten fulltime werken en zich voor 200% inzetten, en het thuis ook goed geregeld hebben.
Ben ik voorstander van meer vrouwen in de top en diversiteit? Jazeker. Alleen over de uitvoering en wat het voor mensen en organisaties werkelijk betekent, daar zet ik mijn vraagtekens bij. 

Het moeten gaat voorbij aan de vraag waar het werkelijk om draait.
Alleen de keiharde cijfers van de sekse en kleur in de top, of óók om de inbreng van andere kwaliteiten en manier van leiden?
Het moeten gaat voorbij aan de vraag waar het werkelijk om draait. Klik om te TweetenDoor al het moeten neemt de vertwijfeling toe, ook omdat niet iedereen die ambitie heeft en velen zich afvragen: kan ik het wel doen op mijn manier? Moet je je als woMAN gedragen om het spel mee te spelen? Mag iemand zijn of haar eigenheid, kleur, cultuur, nieuwe en andersdenkende ideeën meenemen naar de werkvloer en in hoeverre wordt er naar geluisterd? Mag iemand ervoor kiezen om te excelleren in dat wat ze nu doet, of is ambitie erop gericht dat je steeds stappen moet blijven maken op weg naar de top?

Onbewust zitten we gevangen in een masculiene overdrive van rennen, doorgaan, overleven en het moeten voldoen aan de verwachtingen en normen die zijn opgelegd.  

Onlangs zat er een vrouw tegenover me, uitgeblust. Ze heeft geen puf meer en weet niet hoe ze uit de impasse moet komen. Er is een positie voor directeur vrijgekomen en de omgeving blijft op haar inpraten dat ze hierop moet solliciteren, maar wil ze dat wel? Ze loopt nu al op haar tenen, alleen wil ze dat niet toegeven. Dat zou haar positie ondermijnen, en dat is het laatste wat ze wilt. Haar hoofd loopt over, de druk neemt toe en ze heeft geen idee waar ze moeten beginnen.  Dat is de reden dat ze de stap heeft gezet om met mij te praten. 

We ontrafelen haar kluwen en ontdekken dat de pleaser in haar in de weg zit. Ze wil continue aan alle verwachtingen voldoen en is bang  om nee te zeggen. Wat zal de omgeving zeggen; dat ze niet capabel genoeg is? Dat ze het laat afweten, nu er een kans voorbij komt voor die directeursrol?
“Waar verlang je nu echt naar?” vraag ik haar.
Ik zie de tranen opwellen. “Rust en helderheid in mijn hoofd.”
Tijdens het gesprek komt ze erachter hoeveel taken ze op zich heeft genomen die niet bij haar horen. Haar ogen lichten op bij het idee dat ze dit kan delegeren.
“Wat stom dat ik dit zelf niet heb gezien”, zegt ze verwijtend.
“En als je kijkt naar de directeursrol die je is aangeboden, wat houdt je tegen?”
Er volgt een lange stilte. “Iedereen heeft al sinds mijn studie hoge verwachtingen van mij. Het voorbeeldige meisje die het wel gaat maken. Ik had mijn pad uitgestippeld en kom erachter dat ik werken tussen de mensen als teammanager heel leuk vind. Maar het voelt alsof dat niet goed genoeg is. Alsof ik nu faal in mijn ambitie, temeer de omgeving ook zo aan het pushen is.”
“Nogmaals mijn vraag: waar verlang je naar?”
“Op zich geeft het werk en mijn rol als teammanager me veel voldoening, behalve dan de enorme werkdruk. Ik zou dit graag uitdiepen en willen excelleren in mijn rol. Er is nog zoveel te leren en te doen. Ik wil mijn team en de afdeling naar een hoger plan tillen, daar krijg ik energie van. Daar wil ik me op richten, in plaats van alle ballast daaromheen. En ja, ik realiseer me nu, dat begint bij nee leren zeggen.”
“Wat zou er gebeuren als je dit ook zo naar je omgeving zou communiceren?”
“Duidelijkheid, rust en focus. God wat simpel eigenlijk. Ik heb me gek laten maken door alles en iedereen …”

Ik zie de uitgebluste vrouw weer tot leven komen. Door het moeten en de druk was ze in een vacuüm terecht gekomen. Door helderheid te creëren en verantwoordelijkheid te nemen is ze weer in staat om de regie over haar leven terug te pakken. 

Chantal helpt ambitieuze en ondernemende vrouwen bij het doorbreken van hun innerlijke blokkades en het claimen van hun Feminine Red Power, zodat zij weer de Leading Lady van hun leven worden, krachtige keuzes gaan maken en unstoppable worden. Wil jij weer helderheid in je hoofd, meer rust en plezier in je leven? Waar wacht je op … Je kunt een afspraak inplannen voor een kennismakingsgesprek. 

Pin It on Pinterest

Shares