Als sparringpartner had ik een call met een manager. Hij zat er doorheen. De dag ervoor had hij met video bellen een overleg gehad met zijn team. Dat was best heftig, want er werden gevoelige onderwerpen besproken. Een aantal mensen uit zijn team reageerden nogal emotioneel, mede ingegeven door de vernieuwde maatregelen rondom Covid en de frustratie van weer alleen thuis zitten. Hij zat ermee in zijn maag en vroeg zich af of hij het op de juiste manier had aangepakt. Daarnaast waren er agendapunten die hij met de directie moest bespreken. Het verwoorden in een presentatie met de juiste tone of voice, daar liep hij nu op vast. Zijn interne worsteling was zichtbaar. Terwijl we het proces doornamen vroeg ik hem:

“Wat heb je gisteravond gedaan?”
“Ik ben op de bank gaan hangen en heb zitten zappen. Filmpje gekeken. Dat soort dingen. Ik had behoefte aan wat afleiding, zodat ik niet steeds hiermee bezig zou zijn.”
“Heeft het geholpen?” Ik hoor een diepe zucht aan de andere kant.
“Nee. Ik voelde me naderhand nog meer klote (excuus) en leeg …….”

We denken inderdaad dat dit soort afleidingen ons kunnen helpen om ons naderhand beter te voelen. Helaas, het tegenovergestelde is waar. “En nu?”
“Nu ben ik al de hele ochtend bezig met dit document, maar het lukt me gewoonweg niet. Er komt geen zinnig woord uit.”
“Wat zou helpen om dit te doorbreken?”
“Naar buiten gaan en een rondje lopen”.
“Waarom doe je dit dan niet?” Verbouwereerd en quasi verontwaardigd kijkt hij me aan. Ik kan toch niet in de baas z’n tijd, terwijl het nog geen lunchpauze is, een rondje om gaan lopen?” Alsof ik gek geworden ben.
“Waarom niet? Wat is effectiever denk je: de hele ochtend lopen verspillen aan het document omdat jij jezelf in de weg zit of een half uur of meer buiten lopen, frisse wind door je kop om daarna met hernieuwde inspiratie en energie aan de slag te gaan?!”
“Dat zeg ik ook tegen mijn mensen …”, mompelt hij.
“Hup, in de benen en bewegen maar”.

Zo simpel kan het zijn. We kunnen zo vastgeroest zitten in ons denken. Door te blijven zitten, wordt het alleen maar erger, want diezelfde gedachten blijven in je hoofd malen. Beweging prikkelt je creatieve geest, vermindert stress en draagt bij aan een positieve gemoedstoestand. Juist nu hebben we dat nodig.

Pin It on Pinterest

Shares