Een nieuw jaar voor de boeg. Met welke gedachte, gevoel en intentie ben je 2021 begonnen? Verwachtingsvol met het vaccin in het vooruitzicht en de hoop dat we daardoor weer snel ons ‘normale’ leven terug hebben? Boos, teleurgesteld en met een gevoel van onmacht, omdat zoveel dingen tot de dag van vandaag niet mogen of anders zijn gelopen? Of heb je zoiets van: Ik zie het wel?!
Er ligt veel buiten onze invloed, want Covid-19 is er nog steeds alsook de draconische maatregelen die allemaal impact op ons hebben. Ondanks dat, hebben we allemaal een keuze. De keuze hoe we hiermee omgaan. Ik snap dat dit als een dooddoener eerste klas klinkt, en toch.

Na elke persconferentie en nieuwe maatregelen zie je uiteenlopende reacties. Mensen komen in actie. Anderen staren zich blind op het nieuws en de cijfers. Weer anderen zijn boos, protesteren of nemen het niet serieus.
Hoe was en is dat voor jou?

Tot mijn ontsteltenis bevroor ik in eerste instantie tijdens de eerste Covid-19 uitbraak in maart. Dat was behoorlijk frustrerend. Temeer daar ik bekend sta als de Leading Lady van lef, doen en stop de MindF*ck.

Op dat moment was ik net lekker bezig met mijn business. Had een deal met een sprekersbureau en een duidelijke stip op de horizon. Ineens werd alles zonder pardon weggeveegd en werden alle afspraken afgezegd.  Dat deed wel wat met me.
Nadat ik van de eerste schrik bekomen was wist ik: en nú gaat het erom. Ik kan preachen over Being the Leading Lady, maar het gaat om het practicen. Ik heb mezelf toen de volgende vraag gesteld:

Hoe wil ík terugkijken op deze periode?

Ik voelde in alles dat er een oud mechanisme in mij werd getriggerd en dat het aan mij was om te kiezen. Meegaan in de tsunami van emoties van angst, onmacht en onveiligheid óf mijn eigen bullshit bingo aankijken en weer de leiding nemen.
Dat laatste heb ik gedaan. Ik heb een onveilige jeugd gehad en dat was wat er in mij werd getriggerd. En begrijp me goed. We hoeven geen grote trauma’s in ons leven mee te maken. Echter, onze mind is als een archief. Alle ervaringen met bijbehorende emoties worden opgeslagen. Zodra we iets meemaken kijkt onze mind als het ware in ons archief en reageert navenant. Zo worden oude patronen en ervaringen onbewust keer op keer herhaald en bevestigd.

Zijn er manieren om dit te doorbreken? Jawel, dat is precies wat ik toen heb gedaan. Het belangrijkste is dat je de oorzaak in jezelf gaat zoeken, in plaats van buiten jezelf. Misschien denk je: ‘Ja maar ik kan er toch niets aan doen dat Covid-19 er is?’ Dat klopt. Maar toen ik in eerste instantie bevroor, zag ik dat anderen om me heen in actie kwamen. Dus het was aan mij om iets te doen aan mijn reactie alsook om te onderzoeken wáár het vandaan kwam.
In dit BLOG heb ik niet de ruimte hier uitgebreid op door te gaan. Wel wil ik de stappen delen die ik heb doorlopen. Zodra je merkt dat de spanningen en/of emoties oplopen, je gestrest bent of de neiging hebt de oorzaak bij een ander neer te leggen, neem dan de tijd om deze stappen te doorlopen:

  1. Ademhaling. Haal een paar keer diep adem. Daarmee geef je je lichaam het signaal dat het veilig is en kun je weer helder denken.
  2. Herkennen. 95% doen we op onbewust niveau. Door stil te staan, je gedrag en reactie bewust te observeren en reflecteren, leer je patronen herkennen.
  3. Erkennen. Erkennen gaat over verantwoordelijkheid nemen voor de rol die je zelf speelt en erkennen dat je getriggerd bent, zonder een ander of de situatie de schuld te geven.
  4. Mothering your presence (dit klinkt toch echt beter in het Engels). Je emotie voelen en ermee zijn. Leg je hand maar op je hart en benoem wat je voelt.
  5. Handelen. Wat is er nu nodig c.q. welke geïnspireerde actie kun je nemen.

Zijn de problemen of is daarmee de bullshit bingo weg? Nee. Maar door deze stappen te zetten overkomt het je niet, maar neem je bewust en vanuit rust de regie en dát is een keuze.

Chantal Heutink – Leading Lady & Spreker STOP de MindF*ck en neem de Lead
Als mentor help ik ambitieuze en professionele vrouwen om de Leading Lady van hun leven te worden, zodat zij van krachtige keuzes en daardoor gaan leven en werken op basis van hun eigen voorwaarden. Meer rust, plezier en zelfvertrouwen. 

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Pin It on Pinterest

Shares