Hoe vaak neem jij de tijd om in de spiegel te kijken, te reflecteren, eerlijk en oprecht te zijn? En dit dan ook te delen met iemand uit jouw omgeving? Ik heb het niet over bedrijfsmatige issues en cijfers, maar over welke rol jij daarin speelt. Als ondernemer, manager, partner of wat dan ook. Weg van alle stoere verhalen en bullshit bingo.

Er zijn momenten dat ik maar ga, ga, ga en er “geen tijd voor heb”. Ik heb het dan te druk, wat ik maar een slecht excuus vind, want het is een kwestie van de tijd er voor nemen. En op andere momenten kan ik heel kritisch naar binnen kijken. Dat zijn bijzonder leerzame momenten. Alleen ben ik soms te kritisch. Ik staar mij blind op iets of simpelweg hét niet zien, omdat er een blinde vlek is.

Ik zit dan in mijn eentje te broeden en als ik klaar ben, ga ik het delen. Dat kan behoorlijk frustrerend zijn voor mijn omgeving, omdat zij zich dan niet betrokken voelen en dan ineens worden geconfronteerd met iets wat al gebeurd is…

Vraag achter de vraag

Het is weer eens zo ver, het broeden, mijn proces. Vaag tekenen zich contouren af van mijn nieuwe weg en de omgeving die deze reis met zich mee brengt. Maar het wordt maar niet helder en scherp. Ik kom er simpelweg niet. Tot op het moment dat er een heel bijzonder iemand op mijn pad komt. Ik ben het gesprek met hem aangegaan. Zonder franje, opsmuk en stoerdoenerij. Door stilte in het gesprek niet direct op te vullen met primaire gedachten en gekwek, wordt het mij duidelijk waar de klink in de kabel zit. De vraag achter de vraag, dáár schuilt de essentie.

Als je patronen wilt doorbreken bij jezelf, in jouw manier van ondernemen/leiding geven, is de eerste belangrijke stap om je gedrag niet te verdoezelen, maar het in de ogen te kijken. Veranderingen kunnen ontstaan als je bereid bent verantwoordelijkheid te nemen en het niet buiten jezelf te leggen. Leg de oorzaak niet neer bij je partner, medewerkers, de crisis en et cetera. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, want wellicht kom je erachter dat je iets over het hoofd hebt gezien. Niet tijdig een beslissing hebt genomen. Of je komt erachter dat na jaren worstelen het eigenlijk je ding niet is.

Er is zo’n mooie quote: “Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen.”

En, durf je het aan? Iets anders te doen dan je gewend bent? Wellicht moet je eerst door wat drek heen zwemmen, maar die douche daarna is verrassend verfrissend. Lijkt me een mooie start voor het nieuwe jaar!

Deze blog maakt onderdeel uit van een reeks op grensverleggers

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Pin It on Pinterest

Shares