Huh, en dat zeg jij Chantal? Ja, dat zeg ik. En dat lijkt op zich een beetje vreemd als je kijkt naar de letterlijke betekenis van feminisme, zoals die in de Van Dale staat omschreven.

Fe-mi-nis-me

het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen.

En daar zou ik niet vóór zijn?! Natuurlijk ben ik voor gelijke rechten.  Alleen het feminisme zoals ik het heb leren kennen en zoals het op mijn netvlies staat, gaat over strijden. Het lopen van (protest)marsen. De Dolle Mina’s. Het verbranden van Bh’s en ontdoen van dat wat vrouwelijk en sexy is. Dat tijdperk in de afgelopen eeuw en die strijd was heel hard nodig en heeft veel muren afgebroken. Moedige en fiere vrouwen hebben belangrijke zaken bevochten, waardoor we een stemrecht hebben en kunnen studeren en werken. Zijn we er al? Nee, bij lange na niet. Er is nog veel dat aangekaart moet worden. Kijk maar naar het verschil in salarissen tussen mannen en vrouwen. De onevenwichtige samenstelling in de bestuurskamers. De machtspositie van te veel mannen. De vooroordelen die overal tussendoor sijpelen. En dit betreft niet alleen vrouwen, dit speelt ook binnen de multiculturele samenleving waar discriminatie aan de orde van de dag is.

Er is nu een shift gaande, een zelfbewustzijn.
Men is zoekende en er is óók behoefte aan iets anders dan alleen strijd. Veel vrouwen zijn hoog opgeleid. De kansen zijn er legio. Wat maakt dan dat zoveel vrouwen zich onzeker, gefrustreerd en machteloos voelen, worstelen met alle ballen in de lucht  en zich afvragen:
“Wie ben ik? Wat wil ik? Is dit het nou?”
Er is meer aan de hand, en dat speelt zich merendeels onderhuids af. Wat is dat?

We leven in een masculiene overdrive gericht op controle, resultaat, powerplay en het willen voldoen aan verwachtingen.
Toen vrouwen de werkvloer betraden zijn zij de masculiene kwaliteiten gaan omarmen om een plek te veroveren en zich staande te houden in het mannenbolwerk. Zonder dat zij het zich beseften zijn zij hun vrouwelijke kracht gaan onderdrukken. Terwijl de feminiene kwaliteiten, zoals samenwerken, intuïtie, leiden vanuit het hart en lateraal denken hard nodig zijn in deze veranderende wereld, om met creatieve oplossingen te komen en de onbalans te herstellen.
Dit veranderingsproces vraagt om lef. Lef om anders naar dingen te kijken. Lef om niet alleen de vinger te wijzen naar oude structuren, systemen en rolpatronen, maar ook om jezelf af te vragen:
“Welke rol heb ik tot dusver gespeeld en waar ligt mijn verantwoordelijkheid?”
Dit laatste roept bij veel mensen weerstand op.
Hoezo ligt dit bij mij en speel ik daar een rol in?”
We nemen allemaal een rugzak mee van onze eigen (voor)ouders. De verhalen en ervaringen over onze herkomst, met de bijbehorende emoties, zit in ons systeem verweven. Op basis daarvan reageren we, tot het moment dat we de moed hebben om de ketens van ons verleden te doorbreken.

Mastin Kipp, Auteur en Creator Functional Life Coaching omschrijft het treffend:
Breaking free of your family’s or peer group’s expectations of you is some of the hardest work you can do. To become who you are, you must first break free of the rules of your tribe.
Epigenetics is the study of how trauma is passed down in the genes. Studies  have  confirmed  that  these  changes  can  even  affect  our  evolution. (1)  That  means  if  something  traumatic  happened  to  your  grandmother,  the  trauma  may  have  been  passed  down  to  you.  In  fact,  in  a  recent study of Holocaust survivors, it was found that their descendants had altered stress hormones—a change that occurred during pregnancy—which made it harder for them to heal from a traumatic event. (2)

1)  David S. Moore, The Developing Genome: An Introduction to Behavioral Epigenetics, 1st ed. (Oxford, UK:
Oxford University Press, 2015).
2)  Toni Rodriguez, “Descendants of Holocaust Survivors Have Altered Stress Hormones,” Scientific American, March 1, 2015, https://www.scientificamerican.com/article/descendants-of-holocaust-survivors-have-altered-stress-hormones/.

Dit is het moment voor vrouwen om als Leading Lady op te staan en hun vrouwelijke kracht te omarmen. Vanuit die kracht zijn zij de changemakers die de balans bij zichzelf, op de werkvloer en in de maatschappij kunnen herstellen. Klik om te Tweeten
Er is veel pijn, boosheid, machtsmisbruik, angst en ongelijkheid in de wereld. Het is groot en veelomvattend, om soms moedeloos van te worden. Ik geloof dat, als we bereid zijn om in de spiegel te kijken, te onderzoeken welke rol we zélf daarin spelen en onze eigen oude pijn en bullshit bingo opruimen, we het verschil kunnen maken. Dan ben je een Leading Lady or Leader, want dit veranderingsproces geldt niet alleen voor vrouwen.
Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is voor vrouwen om als Leading Lady op te staan en hun vrouwelijke kracht te omarmen. Vanuit die kracht zijn zij de changemakers die de balans bij zichzelf, op de werkvloer en in de maatschappij kunnen herstellen.

Zelf liep ik ook tegen de masculiene overdrive, onzekerheden en worstelingen aan. Met vallen en opstaan, door onderzoek en leren van de experts, heb ik ontdekt hoe de ketens uit het verleden mij klein hebben gehouden.
Door deze te doorbreken sta ik nu in mijn kracht als Leading Lady.
Het vergt lef om het aan te gaan en een nieuwe manier van denken te omarmen.
Spreekt het je aan? Kijk dan wat ik voor je kan betekenen als coach of spreker.

 

“When we deny our story,

it defines us.

When we own our story,

we can write a brave ending.”

– Brené Brown –

 

 

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

.

Pin It on Pinterest

Shares