Meer en meer besef ik me hoeveel vrouwen een pijnlijke ervaring hebben gehad en hoe dit tot op de dag van vandaag nog steeds doorwerkt in hun leven, bewust of onbewust.
Ik geloof dat we de kracht hebben om te kiezen: blijven in de gevangenis van de pijnlijke ervaring óf eruit stappen en een nieuw leven creëren.

Bij het lezen van een interview van ene Rebecca werd ik me hier weer van bewust. Zij vertelde over haar verkrachting. Naderhand schaamde zij zich voor het feit dat ze bevroor toen het gebeurde en vertelde het daarom aan niemand. De gebeurtenis, alsook hoe ze ermee om is gegaan, had grote gevolgen in haar leven totdat ze uit de schaduw stapte.

Haar verhaal is pijnlijk herkenbaar. De impact van grensoverschrijdend gedrag, aanranding en seksueel misbruik is groot en laat diepe littekens achter.  Aan de buitenkant zie je niets. Alleen dat gevoel van onmacht, wantrouwen en op je qui vive zijn, omdat je niet weet uit welke hoek het gevaar komt, is dodelijk vermoeiend en kan verlammend werken.
En als je denkt dat je de bullshit bingo achter je hebt gelaten, dan kun je op een onbewaakt ineens weer heftig worden getriggerd.

SOS
Een tijd geleden had ik zo’n ervaring. Ik mocht een presentatie geven, echter werd dit mijn ergste talk ooit. Op het moment suprême voelde ik me blootgesteld en was verlamd. Het zweet brak me uit en met grote Bambi ogen keek ik naar het publiek. Hoe kon mij dit gebeuren? Ik, die al zoveel vlieguren erop heeft zitten en die niets liever doet dan op het podium staan om mensen tot actie en nadenken aan te zetten. Ik schaamde me kapot en wist naderhand niet hoe snel ik weg moest. Ik had het verprutst en vervloekte mezelf. Het voelde zo rauw en intens.

FEAR has two meanings: Forget Everything And Run or Face Everything and Rise. The choice is yours! - Zig Ziglar - #leadinglady #lef Klik om te TweetenHoe kwam het dat ik zo extreem reageerde en mijn lichaam verkrampte tijdens een activiteit wat normaliter een thuiswedstrijd voor me is?
Ik was op tilt geslagen en de emoties gierden door mijn lijf. Het liefste wilde ik in een hoekje kruipen. Vroeger deed ik dat ook en bleef dan dagen of weken in isolement en schaamte hangen. Inmiddels heb ik geleerd dat een doorbraak en verandering ontstaat door het aan te kijken en hulp te zoeken. Dat is de allerbelangrijkste eerste stap!

Aldus geschiedde. Ik vroeg hulp, er werd naar me geluisterd, zonder oordeel en kritiek. Op een gegeven moment werd aan mij gevraagd:

“Wat is er de afgelopen periode gebeurd? Hoe komt het dat jij jezelf saboteert?”
“Huh, saboteren? Hoe dan?”

Ik vond het nogal een boute opmerking. Het was niet gemakkelijk, maar ik ben de confrontatie met mezelf aangegaan.
Terwijl ik ‘de film’ terugdraaide zag ik dat ik er zelf een rol in had gespeeld. Ik zat toen in een stressvolle periode en liep van de ene afspraak naar de andere.  Ik had onvoldoende voor mezelf gezorgd en had te weinig tijd genomen voor de voorbereiding. De spanning in mezelf liep daardoor hoog op. Klaarblijkelijk was ik door de stress, de omstandigheden en de manier waarop ik ermee omging getriggerd.

FEAR has two meanings:
Forget Everything And Run
or
Face Everything and Rise
The choice is yours!
– Zig Ziglar –

Hoe dan en waardoor?
Onze hersenen slaan alle ervaringen op in het amandelvormig deel van onze hersenen, de amygdala, dat is ons emotie en angstcentrum. Zodra er gevaar is, gaan onze hersenen reageren waaruit de reactie: vluchten, vechten of bevriezen ontstaat. Een zeer nuttige reactie als er een daadwerkelijke bedreiging is. Alleen ervaren wij vaak ‘irrationele angst’. Dit is ontstaan uit eerdere ervaringen uit ons leven die zijn opgeslagen. Echter, onze hersenen maken geen onderscheid tussen irrationeel of echt.

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Ineens werd het me duidelijk hoe ik een koppeling had gemaakt met het nu en mijn traumatische verleden, en hoe ik mezelf hierin had gesaboteerd.

Ik zag het meisje van 10 jaar liggen in haar bed, terwijl hij op haar lag. Ze wilde schreeuwen en trappen, maar ze bevroor. De pijn was intens. Deze film had ik al zo vaak gezien, alleen werden haar woorden en de betekenis daarvan in mijn leven toen pas duidelijk.
Ze dacht:

“Ik wil dood. Ik wil dood. God alsjeblieft …… Ik ben waardeloos.”

Toen, als 10-jarige meisje, werd ik werkelijk blootgesteld. Op het podium voelde ik hetzelfde, alleen de situatie was totaal niet met elkaar te vergelijken. Echter, mijn hersenen weten niet of het echt is of irrationeel. Mijn lichaam reageerde navenant en  verkrampte.

De transformatie kon ontstaan doordat ik bereid was om een aantal moedige stappen te zetten:
1. Verantwoordelijkheid te nemen over mijn eigen leven door naar mijn pijn te kijken en de emoties te benoemen.
2. Mezelf niet te bekritiseren of te vervloeken, maar met compassie te kijken naar het beschadigde kind in mezelf en haar aandacht geven.
3. Te onderzoeken welke rol ik tot dusver had gespeeld en wat er nodig was om dat te veranderen.
4. Mijn power te claimen als wijze, ervaren en krachtige vrouw in de wetenschap dat alles wat ik nodig heb in mij zit.

OMG wat een bevrijding! Ik had het gevoel of ik weer kon ademhalen en letterlijk weer leefde! Ik realiseerde me toen pas hoe er altijd angst in mij leefde. Na de doorbraak had ik eindelijk het gevoel of ik weer grond onder mijn voeten had en op basis daarvan zelfverzekerde keuzes kon maken, in plaats vanuit angst of twijfel.

Moet je een traumatisch verleden hebben?
Nee, helemaal niet. We hebben allemaal onze eigen ervaringen, groot of klein, waardoor we op onbewust niveau belemmerende overtuigingen en blokkades hebben.

Er was een cliënt met liefdevolle ouders.
Zij had het gevoel dat ze niet goed genoeg was, ondanks haar opleiding en jarenlange werkervaring. Ze deed haar stinkende best op haar werk en werkte lange dagen. Totdat haar contract niet werd verlengd en haar kaartenhuis in elkaar viel. Ik ben met haar aan de slag gegaan. Ze was opgegroeid in een liefdevolle omgeving met ouders die haar ondersteunde. Eén enkele gebeurtenis heeft ervoor gezorgd dat zij zichzelf heeft ingeprent dat ze ‘niet goed genoeg’ is.
Haar moeder was verdrietig en het 4-jarig hummeltje kroop op schoot omdat zij haar mama wilde troosten.
“Ach schat, mamma’s moeten kindjes troosten in plaats van andersom.
Dit is niet aan jou om te doen, daar ben je te jong voor ….”
Onschuldige woorden en goed bedoeld van de moeder, maar de volwassen vrouw tegenover mij had het gevoel dat ze niet goed genoeg was en dit werd de waarheid  in haar leven. Toen we dit met wortel en al konden aanpakken, veranderde haar zelfbeeld en daardoor ook haar leven. Ze pakte de gelegenheid aan om te onderzoeken wat zij nu echt wilde en leuk vond in haar werk. Ze durfde stappen te zetten om een totaal andere richting te kiezen en is nu heel gelukkig in wie ze is en wat ze doet.

Daar is lef voor nodig en zij was bereid om het aan te gaan en de Leading Lady te worden.

Hoe zit dat bij jou?
> Voel je dat er iets is dat je in de weg zit, ondanks het feit dat je niets te klagen hebt.
> Of zit je momenteel vast en herken je patronen in je leven die keer op keer terugkomen, maar weet je niet hoe je ze moet doorbreken?
> Of voel jij je onzeker en twijfel je over de koers van je leven?

Ik support ambitieuze, werkende of ondernemende vrouwen die willen ontdekken wat hen blokkeert en bereid zijn om naar binnen te kijken, moedige stappen te zetten en de Leading Lady willen worden, zodat zij het leven gaan creëren waarnaar ze verlangen.

Wil jij dat en heb je behoefte aan een INZICHT SESSIE?
Boek dan vrijblijvend een call met mij.
Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen, kijk dan hier.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Shares