Sta jij jezelf toe om kwetsbaar te zijn?
Of moet alles perfect zijn, onder controle en met garanties tot succes?

Op de een of andere manier kwam het onderwerp kwetsbaarheid regelmatig ter sprake in de afgelopen weken. Tijdens diverse coaching sessies met mijn cliënten en ook tijdens een RaboWomen event waar ik onlangs sprak. Ik kreeg daarop de volgende feedback:

Het was een fantastische bijeenkomst waarin we echt geraakt werden door haar verhaal. Chantal stelt zich open en kwetsbaar op en juist dat maakt haar krachtig. Zo geweldig om te zien dat je je vrouwelijke kanten, die door de buitenwereld soms als onzeker worden bestempeld, juist kunt inzetten om met power naar buiten te treden.

Ik ben blij en trots dat ik tot dit punt ben gekomen, want het heeft mij jaren gekost om de dikke muur die ik om mezelf heen had gebouwd, stukje bij beetje af te breken en mezelf te laten zien. Mezelf beschermen, overleven en angst voor falen, afwijzing en niet serieus genomen worden waren daarin belangrijke drijvers. Door mijn houding ben ik kansen misgelopen, hulp en verbinding met de mensen om me heen. Het voelde daardoor ook eenzaam.

“Als je kwetsbaar bent zien mensen ook je kracht. Als je enkel kracht uitstraalt bouw je een muur om je heen.” Klik om te Tweeten

Zodra ik nuchter en rationeel kijk naar kwetsbaarheid vraag ik me af: “Waarom is het zo’n ding?”
Ik bedoel, we zijn allemaal mens van vlees en bloed. We verlangen uiteindelijk allemaal hetzelfde: liefde, gezien, gehoord en erkend worden. Ieder van ons heeft verdriet, teleurstelling en pijn meegemaakt in z’n leven. We poepen en plassen allemaal, of je nu de koningin bent of een receptioniste. Mens zijn we, ieder van ons. En toch …. deinzen we terug om onszelf te laten zien.
Wat is dat toch?
Al leven we in een individualistische maatschappij, we zijn en blijven groepsdieren. We willen erbij horen en waardering krijgen. Dat leidt ertoe dat veel mensen op hun tenen lopen, geen nee kunnen zeggen en slecht nieuwsgesprekken uit de weg gaan.
Daarnaast laten wij ons leiden door ons hoofd. Dit zorgt ervoor dat we constant beren op de weg zien, want onze hersenen wil niets liever dan ons veilig houden.
Er is moed voor nodig om onze irrationele angst onder ogen te zien en in de arena te stappen om het aan te gaan.

Wat kun jij nu, vandaag doen om een stap te maken?

 • Durf hulp te vragen en blijf niet in je eentje aanmodderen. Dat scheelt jou veel tijd en energie. Het voorkomt ook het gevoel dat je ‘altijd’ alles in je eentje moet doen. Je zult zien, mensen helpen je graag.
 • Wil je graag voor jezelf opkomen of om die salarisverhoging vragen, maar durf je niet?
  Begin met oefenen. Spreek dat wat je wilt zeggen of vragen hardop uit tegen iemand die je vertrouwt. Op deze manier kun jij je bekwamen. De grootste overwinning, les en doorbraak zit in het durven doen. Is het spannend?
  Ja, daar hebben we allemaal last van. Alleen overwinningen ontstaan niet door te blijven doen wat je nu doet.
 • Veel mensen schamen zich zodra ze emotioneel worden en gaan huilen. Dat is, zo leren wij, een vorm van zwakte. Het tegenovergestelde is waar. Het laat zien dat iets je raakt en jij een mens bent met gevoel. Het is ook een vorm om jouw emotionele bagage los te laten. Erin zwelgen is weer een ander verhaal, maar daar heb ik het hier niet over.
  Hoe hiermee om te gaan in een zakelijke omgeving?
  Hou je emotionele barometer in de gaten. Niets is vervelender om op een ongewenst moment door een tsunami van emoties te worden meegesleept. Dit kun je voorkomen door goed voor jezelf te zorgen en op tijd aan de bel te trekken.
  Heb je het gevoel dat je overloopt of zit je vast?
  Spreek af met een coach, mentor of vertrouwenspersoon. Ga aan de slag met de oorzaak, laat je tranen de vrije loop, zodat je weer opgeruimd en daadkrachtig verder kunt.

Ja, je hebt lef nodig om actie te ondernemen, maar ook om naar binnen te kijken.
L.E.F. – Take the Lead, Express yourself and Ignite your Fire.
Waar wacht je op?

 

Ik begeleid ondernemende en werkende vrouwen die hard werken, maar veel in hun hoofd zitten en zijn vastgelopen. Ik help hen in het (her)ontdekken van hun vrouwelijke kracht, zodat zij de Leading Lady van hun leven worden, zich zelfverzekerder voelen, weten wat ze willen, lef tonen, ervoor gaan en weer genieten van het leven.

 

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

 

Pin It on Pinterest

Shares