Doe maar normaal is een uitdrukking die helaas zo met onze cultuur is verweven. Vooral niet met je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Het is een overtuiging die alle creativiteit en ambitie om zeep helpt. Hier had ik onlangs ook mee te maken. 

Ik mocht een voorstel schrijven voor een corporate organisatie om een workshop te geven over persoonlijke leiderschap en diversiteit. Een pracht kans die ik met beide handen aangreep. Al snel werd mijn enthousiasme getemperd. Ik nam ettelijke verwoede pogingen, maar kreeg geen zinnig woord op papier. De frustratie nam toe en ik zat in een wokkel, terwijl de deadline met rasse schreden naderde. Honderd keer bleef ik naar de woorden turen. Ze voelden leeg en zonder betekenis. Buzz woorden en container begrippen die we allemaal van elkaar overnemen en waarvan je denkt: 

“Het klinkt mooi, maar wat betekent het nu écht? Wat hebben mensen nou aan deze blabla?” 

En terwijl ik door bleef ploeteren, popte in een onbewaakt moment het gezegde: doe maar normaal dan doe je al gek genoeg naar boven. Huh, wat heb ik hier nou aan …?
En toen werd het me duidelijk. Onbewust had ik mezelf in een keurslijf geperst waarvan ik dacht dat ik daaraan moest voldoen. Bij een voorstel ‘heurt’ een verhaal met volzinnen en vakjargon waaruit zou blijken dat ik een expert ben. Het moest vooral een lijvig epistel worden, zodat ik eloquent – klinkt goed hè 😉 voor de dag kom. Ik moest meelopen in het gangbare gareel, zei de saboteur in mij. Maar zo ben ik helemaal niet! Alleen trapte ik in mijn eigen valkuil. Door dat te doen waren mijn woorden zonder ziel en had ik mezelf ontkracht. 

Doe maar normaal? No way! Doe maar niet normaal, daar zijn er al zoveel van. Doe maar gek en durf je ware zelf te tonen. #lef #igniteyourredpower Klik om te Tweeten
Doe maar als mezelf, met lef, flair en ervaring vanuit de praktijk. Op basis hiervan ben ik opnieuw gaan schrijven. In plaats van krampachtig te zoeken naar de juiste woorden en zinnen, verbeeldde ik me dat de opdrachtgever tegenover me zat. Wat zou ik tegen hen zeggen? Hoe zou ik mijn verhaal vertellen en hen daarin meenemen? Welk probleem hebben ze en hoe zou ik met deze workshop kunnen bijdragen aan een inzicht, oplossing en/of handvat?!
De woorden en zinnen vormden zich vanzelf. Mijn hart begon te spreken. Een hernieuwde creativiteit werd in me ontwaakt. Of dit past bij wat de opdrachtgever voor ogen heeft, dat weet ik nog niet. Een ding weet ik wel: ik heb mezelf gepresenteerd. En dat is waar het over gaat. We zijn zo druk met na-apen en onszelf in een keurslijf te persen. Naast dat het onmetelijk veel energie kost, gaat hiermee ook heel veel creativiteit verloren. Dit is wat we juist nu zo hard nodig hebben: eigenheid en creativiteit. Durf je het aan, jezelf te laten zien en horen?

Doe maar niet normaal, daar zijn er al zoveel van. Doe maar gek en durf je ware zelf te tonen.

Chantal helpt succesvolle en ondernemende vrouwen bij het doorbreken van hun innerlijke glazen plafond, zodat zij weer de Leading Lady van hun leven te worden, hun power gaan claimen, krachtige keuzes gaan maken en unstoppable worden.

 

.

Word de Leading Lady van je leven, werk en business.

?Laat je inspireren en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Shares

Pin It on Pinterest

Shares